יום שני, 26 במאי 2014

תות שדה – חומצה אלאגית למלחמה בסרטן

תות שדה – חומצה אלאגית למלחמה בסרטן

תות שדה – חומצה אלאגית למלחמה בסרטן
מלבד אנתוציאנינים מכיל תות השדה גם חומצות פנוליות. אחת מהן, לדוגמה, היא החומצה האלאגית, בעלת היכולת המוכחת למנוע גידולים בוושט ובמעי הגס של בעלי חיים. החומצה האלאגית עושה זאת על ידי ויסות רמותיהן של שתי קבוצות אנזימים חיוניות. הראשונה – המכונה "אנזימים של שלב 1" – עוזרת לתאים להפוך מזונות לצורות שבהן יכול הגוף להשתמש. אלא שתוך כדי התהליך הופכים אנזימים אלה גם מספר חומרים תמימים לחומרים מסרטנים. כאן נכנסים לפעולה "האנזימים של שלב 2". האנזימים הללו מצמידים את החומר המסרטן שנוצר לחומר מסיס בתא, ומשליכים אותו לדם על מנת שיפונה כפסולת מהתא. כל עוד פעילות "שלב 2" רבה יותר מפעילות "שלב 1", הגוף יהיה מוגן. מבחינת ויסות האנזימים החומצה האלאגית גם כובלת את האנזימים הבעייתיים של "שלב 1" וגם ממריצה את פעילות פינוי הפסולת של "שלב 2".
מעבר לכך, לחומצה האלאגית תפקיד חשוב נוסף במניעת סרטן. היא מעודדת אפופטוזיס (apoptosis) – מוות של תאים. תאי הגוף מתוכנתים למוות בגיל מסוים או להשמדה עצמית, במקרה שהם מתפתחים בדרך שאינה נורמלית. תאים סרטניים מתחמקים בדרך כלשהי ממגבלות אלה וממשיכים להתרבות. החומצה האלאגית תורמת למניעת סרטן בכך שהיא "מלמדת" את התאים הסרטניים למות כמו התאים הנורמליים.
נראה שהחומצה האלאגית אינה פועלת לבדה. הניסוי הבא מדגים זאת: היות שחומצה אלאגית טהורה אינה נספגת היטב ממערכת העיכול אל מחזור הדם, החלו החוקרים לבדוק את יכולתם נוגדת הסרטן של תות שדה ופירות נוספים שיובשו בהקפאה. על אף שריכוז החומצה אלאגית בפירות המיובשים בהקפאה היה נמוך בהרבה מאשר ריכוז במיצוי הטהור, לא שינה הדבר ולא כלום. יעילות הפירות במלחמה בסרטן הייתה זהה או אף רבה יותר – לפחות כאשר נבחנה בבעלי חיים. מכאן נראה שבתות השדה אין זו החומצה האלאגית לבדה המגינה מפני סרטן. יש להניח שמדובר בצירוף של החומצה האלאגית יחד עם אנתוציאנינים, ויטמין C.
http://shimons77.blogspot.co.il/
 (4 תמונות)

תמונה

תמונה

תמונה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה