צילומים: Shutterstock
הוא כנראה הפרי הבריא ביותר שאתם לא מכירים. הוא מחזק, מרגיע, קוטל את כל מה שנטפל לגוף ואפילו מרפא סרטן. שמו גרביולה, גואנבנה, או בשם הבוטני Annona Muricata, והוא למעשה זן של האנונה, פרי טרופי שקצת מוכר יותר בארץ.
הגרביולה הוא עץ ירוק-עד הגדל ביערות הגשם של דרום אמריקה ובאזורים טרופיים באסיה ובאפריקה. האינדיאנים שלאורך האמזונס התוודעו לסגולותיו כבר לפני מאות שנים והשתמשו בכל חלקיו, זרעים, עלים, ענפים, קליפת הגזע וכמובן הפירות, לריפוי מחלות לב, מחלות כבד ומפרקים ואסתמה.
פרי הגרביולה הוא ירוק, אובאלי וקוצני. אורכו 20 סנטימטר ומשקלו מעל קילוגרם. עם הבשלת הפרי, הקליפה מתרככת והקוצים משחירים. צבע הקליפה מבפנים הוא לבן ובשר הפרי רך, חלבי, מלא בזרעים וטעמו חמצמץ-מתוק. הפרי עשיר בחלבונים, בוויטמיני B 1 ו-2 וויטמין C. הוא משמש להכנת מיצים וקינוחים. מחלקים אחרים של העץ מייצרים תוספי מזון.
צורות השימוש בעץ רבות והמטרות מגוונות. באזור האמזונס בברזיל חולטים את עלי הגרביולה לטיפול בבעיות כבד ומפיקים מהעלים ומפרי הבוסר גם שמן לטיפול חיצוני בכאבי מפרקים ובכאבים עצביים. בג'מייקה, האיטי ואיי הודו המערבית סוחטים את הפרי למיץ ושותים נגד חום גבוה, טפילי מעיים ושלשול.
אך הבשורה החשובה של הגרביולה, בנוסף להיותה קוטלת חיידקים, נגיפים, פטריות וטפילי מעיים וגם נוגדת דיכאון, מרגיעה, מורידה חום ולחץ דם ומשככת כאבי בטן, היא היכולת המוכחת שלה למגר תאים סרטניים. כבר בתחילת שנות השבעים של המאה שעברה החלו חברות תרופות בארצות הברית לחקור את חלקי העץ כדי לעשות בו שימוש מסחרי.
ב-1976 הצטברו עדויות במכון לחקר הסרטן האמריקני על הימצאות חומרים בעץ, שביכולתם לדכא תאים ממאירים מ-12 סוגים, בהם סרטן השד, סרטן השחלות, סרטן המעי הגס, סרטן הריאות, לימפומה, סרטן הלבלב וסרטן הערמונית, והיתרון הגדול הוא שאין תופעות לוואי ואין הרס של תאים בריאים. אך משהתברר שלא ניתן לחקות את תכונות העץ בצורה סינתטית, נגנזו הממצאים.
המידע על סגולות הגרביולה דלף לציבור רק בשנות ה-2000 ומאז נעשה בה שימוש בארצות הברית כתרופה טבעית לסרטן, שגם מחזקת את מערכת החיסון של החולים ותורמת להעלאת האנרגיה ומצב הרוח. אישוש נוסף לכוחו קיבל העץ ממחקר שנעשה לאחרונה באוניברסיטה הקתולית של דרום קוריאה ומצא ששני מרכיבים שבודדו מהזרעים קטלו תאים של סרטן השד וסרטן המעי הגס.
את הפרי כדאי לאכול בצורתו הטרייה, אבל ניתן גם לשתות כמיץ או כחליטה מהעלים. שמן גרביולה טוב לשימוש חיצוני נגד כאבי שיגרון, כוויות ופריחות, ויש גם אבקה שמופקת מהזרעים. אפשר גם לגדל עץ גרביולה בחצר, אך כדאי לדאוג לשטח עם שמש מלאה עד צל חלקי, קרקע מנוקזת וסביבת גידול מגובה פני הים עד 300 מטר מעליו.
Www.mrphbosem.com
|
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה