דבשה חרובים – סגולות מרפא
החרוב
עץ החרוב, Ceratonia siliqua הוא עץ ירוק עד הגדל באזור הים התיכון. הוא גדל מהר, נותן צל עבות וגם נחשב לחוסם רוח ורעש. יש הטוענים שהשם חרוב נובע מהעובדה שהעץ גדל במקומות חרבים. הסבר נוסף לשמו הוא שצורת התרמילים מזכירה – חרב.
את הפרי אפשר לאכול כמו שהוא: אוכלים את התרמיל ומשליכים את הזרעים. הזן הקפריסאי נחשב להכי עסיסי. החרוב הוא חטיף מעולה לקחת בכיס או בתרמיל, לא דורש אריזה מיוחדת ונשמר להרבה זמן.
אבקת חרובים
כדי להכין אבקת חרובים בכמויות גדולות דרושים מכשירים מיוחדים. את פרי החרוב מכניסים למכונה בשם carob kibble בעזרתה שוברים את התרמילים ומפרידים את הזרעים. את מה שנשאר לאחר ההפרדה (התרמילים השבורים נטו) מייבשים או קולים (תלוי בסוג האבקה הרצויה) וטוחנים במטחנה תעשייתית חזקה.
דבש החרובים ניחן בסגולות רבות. דבש החרובים הינו רכז ("מתק") של צוף פרי עץ החרוב, והוא מופק בתהליך קפדני של הפקת הרכז מתוך הפרי. רכז החרובים, הנקרא הפי העם דבש חרובים, של מוישה אייזנברג מכפר ביאליק מפורסם בעיקר בשל הסיפור האישי של מוישה ואישתו בילהה.
מוישה איזנברג, אביו של האלוף במיל', אייל אייזנברג, ואח של האלוף במיל' אורי שגיא, דור רביעי לחקלאות ארץ ישראלית, מכין במשק שלו שבכפר ביאליק תוצרת חקלאית אורגנית מזיתים, תאנים, לימונים וחרובים. בין המוצרים: שמן זית וזיתים מיוחדים, ריבות תאנים, עגבניות מיובשות בשמן זית, לימונצ'לו, והמוצר שתפס לאחרונה כותרות – דבשה חרובים.
מתרמיל החרוב אפשר להכין אבקה שהיא מאוד שימושית להכנת גלידות, מתוקים מזינים, עוגות ועוד. כאשר מוסיפים לאבקת החרובים קצת וניל טבעי וגרד לימון הטעם והצבע מזכירים שוקולד, רק שבלי תופעות הלוואי שיש לזרע הקקאו. גם כאשר הקקאו הוא נא (לא קלוי) הוא מכיל חומרים ממריצים כמו קפאין, חומרים רעילים לגוף האדם, כמו theobramin המכווץ ומרחיב את כלי הדם ואצל הרבה אנשים גורם לצרות צרורות כמו כאבי ראש ומיגרנה. לרוב האוכלוסייה קשה להיפרד מהקקאו, כי הוא חומר ממכר שמפיק עברנו, כמו קפה, שיא אנרגיה על חשבון האדרנלין שלנו. האנרגיה מיידית – התשלום בקרדיט: מתחיל כמה שעות לאחר הצריכה עם ירידה של כוחות עקב שינוי הורמונלי בגוף. האם אנחנו רוצים את החומרים האלה בזרם הדם שלנו? כאשר חושבים על גוף האדם כמערכת אקולוגית עדינה המתאמצת באופן מתמיד להגיע לאיזון התשובה היא פשוטה. מבחינה תרבותית התשובה יותר מורכבת. כל אחד מחליט לעצמו, וכמה טוב שיש אלטרנטיבות!
בילהה, אישתו של מוישה, נאלצה לעבור טיפולים כימותרפיים בעקבות מחלת הסרטן. לקראת הטיפולים ספירת הדם שלה היתה כה נמוכה עד שהרגישה כי לא תוכל לעמוד בהם. מוישה איזנברג נזכר כי בילדותו נהגה אימו להאכיל אותם בכף דבש חרובים והחליט לתת לאישתו לנסות להתחזק בעזרת דבש החרובים. לאחר מספר ימים כבר ספירת הדם של בילהה עלתה וכעבור מספר ימים נוספים כבר יכלה לעבור את הטיפולים, ומאז הבריאה בילהה לגמרי.
מאז מוישה שתל עצי חרוב בשטחים שברשותו והחל בייצור דבש חרובים אשר עוזר לרבים. הוא אף שלח את הדבש לבדיקות מעבדה אצל פרופ' אבירם, מנהל… בטכניון אשר קבעו חד-משמעית כי הערך התזונתי של דבש החרובים עשיר במיוחד.
בארץ ניתן להשיג אבקת חרובים ללא תוספת סוכר בחנויות הטבע. מפתיע שכל אבקות החרובים הנמכרות בארץ מיובאת מספרד! למרות שעץ החרוב גדל היטב כמעט בכל איזורי הארץ גם ללא השקייה, הקטיף הוא פשוט יחסית, כשכל פירות העץ בשלים הם ניתקים בקלות ע"י ניעור הענפים וכל שנשאר הוא איסוף מהיר מהקרקע.
פרי עץ החרוב נחשב בעל ערך תזונתי גבוה. עשיר מאוד בסידן ללא חומצות מתלוות שמונעות את ספיגתו, עשיר גם בברזל ובסיבים שמיטיבים מאוד עם מערכת העיכול. הוא בר, טעים, אורגני וחינם, מה עוד אפשר לבקש?
מהו דבשה חרובים
דבש חרובים הוא למעשה רכז חרובים או "מתק חרובים", הוא אינו מופק על-ידי דבורים, אלא על-ידי "סחיטת" החרובים והוצאת הצוף מהם לידי רכז. תהליך ההפקה הינו ייחודי וכולל ריסוק הפרי, חימום ותהליך סינון קפדני.
לצורך הפקת דבש חרובים נדרשים הרבה מאוד חרובים, שכן הרכז מכיל רק את הצוף מתוך החרוב. הדבש עצמו מתוק מאוד וניתן לאכילה בקלות.
טעמו מתוק מאוד והוא מעט סמיך. את הדבש ניתן לאכול ישירות מתוך הצנצנת, או להוסיפו למאכלים שונים כגון אורז, בשר, או פשוט למרוח אותו על פרוסה ולאכול.
יתרונות דבשה החרוב
פירות החרוב עצמם עשירים בסוכר ובחלבון ולפיכך מזינים. הרמב"ם אומר על דבש החרובים: "יש המייחסים לחרוב השפעות מצוינות על מערכת העיכול, וכן להגברת התיאבון. סירופ חרובים יעיל לשיעולים כבדים ולטיפול בכלי הנשימה, וכן לעצירת שלשולים. דבש החרוב מצוין לטיפול בפצעים בחלל הפה.
("מרפא הבושם, בריאות וצמחי מרפא על-פי שיטת הרמב"ם", עמוד 151).
האופן המומלץ לצריכת דבש החרובים הוא בין כף לשלוש כפות ביום.
שימושים בעבר ובהווה –א. אבקת חרובים משמשת תחליף לאבקת תחליף לאבקת קקאו בתעשיית השוקולד.
ב. קמח מהזרעים מכיל 60% חלבון הוא ללא סוכר ומתאים לאפיה.
ג. קמח מהתרמילים משמש בקוסמטיקה להכנת מסכת פנים.
ד. קליפת העץ משמשים כמקור לטאנין (חומר מכווץ) ולתעשיית הכנת מקלות הליכה.
ה. אסף הרופא אמר – החרובים מחזיקים את הילוך המעיים ואכן פירות צעירים גורמים לשלשול
ובשלים לעצירות.
ו. על בטנה של המתקשה ללדת בתימן שמים עלי חרוב כתושים מעורבים בשמן.
ז. בתימן אצל הבדואים ובהודו משתמשים בחרוב לעצירת שלשול בגלל כמות הטנינים הגבוהה הנמצאת
בפרי לפני הבשלה, מבשלים חרוב במים ושותים.
ח. בתימן אוכלים חרובים כסגולה למניעת ו/או דיכוי כאבי מחזור.
ט. באירופה שותים סירופ חרובים להקלה במחלות דרכי הנשימה, ושיעול.
י. התורכים נאכלת ניצני הפרחים כשהם כבושים בחומץ.
יא. הפרי משמש בכל התרבויות למאכל אדם ובהמה.
יב. דבש חרובים מזין ומחטא ועושים אותו בבישול ארוך של מי החרוב.
יג. בארצות אירופה מכינים מן הזרעים תחליף קפה הידוע בשם קרוט – קופי.
ב. קמח מהזרעים מכיל 60% חלבון הוא ללא סוכר ומתאים לאפיה.
ג. קמח מהתרמילים משמש בקוסמטיקה להכנת מסכת פנים.
ד. קליפת העץ משמשים כמקור לטאנין (חומר מכווץ) ולתעשיית הכנת מקלות הליכה.
ה. אסף הרופא אמר – החרובים מחזיקים את הילוך המעיים ואכן פירות צעירים גורמים לשלשול
ובשלים לעצירות.
ו. על בטנה של המתקשה ללדת בתימן שמים עלי חרוב כתושים מעורבים בשמן.
ז. בתימן אצל הבדואים ובהודו משתמשים בחרוב לעצירת שלשול בגלל כמות הטנינים הגבוהה הנמצאת
בפרי לפני הבשלה, מבשלים חרוב במים ושותים.
ח. בתימן אוכלים חרובים כסגולה למניעת ו/או דיכוי כאבי מחזור.
ט. באירופה שותים סירופ חרובים להקלה במחלות דרכי הנשימה, ושיעול.
י. התורכים נאכלת ניצני הפרחים כשהם כבושים בחומץ.
יא. הפרי משמש בכל התרבויות למאכל אדם ובהמה.
יב. דבש חרובים מזין ומחטא ועושים אותו בבישול ארוך של מי החרוב.
יג. בארצות אירופה מכינים מן הזרעים תחליף קפה הידוע בשם קרוט – קופי.
דבשה חרובים
ניתן להכין דבש חרובים על ידי השריית התרמילים השבורים במים במשך 24 שעות או יותר למיצוי הדבש ואז סינון הקליפות והזרעים ורתיחה (צמצום) של הנוזל המתוק. אל-מוקדסי, גיאוגרף ונוסע ערבי ידוע, מזכיר בספרו על מסעותיו בארץ בשנת 985, שאת פרי החרוב ייצאו מן הארץ ומוסיף כי מכינים מדבש החרובים מיני מתיקה בשם "קובאט". עוד היום יש כפרים ערביים ששומרים על מסורת הכנת דבש החרובים. חוץ משימוש בדבש למתיקה וטעם, ממליצים להשתמש בו להקלת הכאב הנגרם מפצעים בפה במיוחד אצל ילדים.
קמח-דבשה חרובים | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
ערך תזונתי ל-100 גרם | |||||||||||||
מים | 3.58 ג' | ||||||||||||
קלוריות | 222 קק"ל | ||||||||||||
| |||||||||||||
ויטמינים | |||||||||||||
| |||||||||||||
| |||||||||||||
מקור: משרד החקלאות האמריקני |
חומרים פעילים בחרוב - א. ב-100 גר' פרי יש גזע מג' אשלגן ו-356 מג' סידן והוא מהווה גורם משמעותי בהשלמת חסרים של
מינרלים ולא לגוף.
ב. הפרי לקראת הבשלה מכיל טנינים וכן העלים ומסייע לעצירת שלשול
ג. הזרעים מכילים 60% חלבון צמחי וקמח מהם ניתן לשלב באפיה לטובת אנרגיה (ספורטאים).
ד. בזרעים כמות גדולה של שרף המשמש כחומר מחטא וכן לתעשיית הדבק.
ה. החרוב משמש כחומר גלם לאלכוהול בגלל אחוז הסוכרים הגבוהה שבו שהופכים בתסיסה לאלכוהול.
ו. בחרוב 7% שומן ו-45% סוכר ובקקאו 23% שומן ו- 5% סוכר. הוא יכול לשמש תחליף לקקאו ואין
בו כפי שיש בקקאו קפאין או חומרים ממריצי אלרגיה.
מינרלים ולא לגוף.
ב. הפרי לקראת הבשלה מכיל טנינים וכן העלים ומסייע לעצירת שלשול
ג. הזרעים מכילים 60% חלבון צמחי וקמח מהם ניתן לשלב באפיה לטובת אנרגיה (ספורטאים).
ד. בזרעים כמות גדולה של שרף המשמש כחומר מחטא וכן לתעשיית הדבק.
ה. החרוב משמש כחומר גלם לאלכוהול בגלל אחוז הסוכרים הגבוהה שבו שהופכים בתסיסה לאלכוהול.
ו. בחרוב 7% שומן ו-45% סוכר ובקקאו 23% שומן ו- 5% סוכר. הוא יכול לשמש תחליף לקקאו ואין
בו כפי שיש בקקאו קפאין או חומרים ממריצי אלרגיה.
4. תכונות החרוב – פעילות רפואית – א. מכווץ, מצמת – בזכות הטנינים הנמצאים בעלים ובפירות הצעירים – לטחורים, לעיכול בשר, לפצעים.
ב. מזין – בזכות שפע מינרלים ויטמינים חומרי חיטוי ועוד בכל חלקי הצמח.
ג. מרגיע את העור – קמח מהתרמילים הבשלים.
ד. משלשל – הפרי הבשל בצירוף שתיית מים מכיל סיבים וחומרי ריר .
ה. מטפל בעצירות ומנקה המעיים, מגביר תנועתיות, זאת בעזרת הפרי הטרי: לשתות משרה.
ו. מטפל בשיעול ומחלות נשימה וליחה – הפרי הבשל.
ז. לריפוי פצעים על הלשון-מורחים דבש חרובים. מומלץ בעיקר לתינוקות וילדים.
דבש חרובים ביואורגני טהור להשיג במרפא הבושם-04-9952122
http://mrphbosem.com/
ב. מזין – בזכות שפע מינרלים ויטמינים חומרי חיטוי ועוד בכל חלקי הצמח.
ג. מרגיע את העור – קמח מהתרמילים הבשלים.
ד. משלשל – הפרי הבשל בצירוף שתיית מים מכיל סיבים וחומרי ריר .
ה. מטפל בעצירות ומנקה המעיים, מגביר תנועתיות, זאת בעזרת הפרי הטרי: לשתות משרה.
ו. מטפל בשיעול ומחלות נשימה וליחה – הפרי הבשל.
ז. לריפוי פצעים על הלשון-מורחים דבש חרובים. מומלץ בעיקר לתינוקות וילדים.
דבש חרובים ביואורגני טהור להשיג במרפא הבושם-04-9952122
http://mrphbosem.com/
דבש חרובים ביואורגני טהור להשיג במרפא הבושם-04-9952122
השבמחקhttp://mrphbosem.com/
מספרים על רבי שמעון בר יוחאי (רשב"י) שבמשך 13 שנות שהותו במערה שבה הסתתר מרדיפות מלכות רומי ניזון מפרי עץ החרוב וממי מעיין שנבע בסמוך למערה. על-פי המקורות, במהלך אותן שנים חיבר את ספר הזוהר הקדוש.
השבמחקחרוב בשימוש רפואי
פירות החרוב הנפוצים מאוד בישראל, כמעט שאינם מוכרים בשימוש רפואי על-ידי מטפלים בישראל. עץ החרוב מתרכז כולו במהות האחת, הישירה והאמיתית עבורו והוא אינו מבזבז אנרגיה במשחקי שווא.
טעם הפירות הוא מאוד מרוכז ומוקצן, ונחשב לאחד המתוקים ביותר שבטבע, אך עם זאת, לפרי מראה סתמי לכאורה, שאינו מושך את העין ממבט ראשון. העץ אינו מבזבז אנרגיה יקרה ביצירת פרי אטרקטיבי, אך מנגד הוא מתרכז ביצירת גרעינים חזקים, המתוכננים לשרוד את מערכת העיכול של האדם למטרת הזרעה עתידית בשלב מאוחר יותר.
החרוב הוא בעל אנרגיה נדיבה ומעניקה, המתבטאת בעץ גדול ויפה, פירות מזינים, צל המסוכך ביום שמש חם - וכמו שהוא משרת אותך אתה משרת אותו, בעצם אכילת הפירות והעברת הזרעים הלאה.
אנרגיית החרוב היא מחיה ומחדשת ומאפשרת לרוב ריפוי ואיחוי פנימי של מערכות פנימיות בגוף (לרוב במערכת העיכול והנשימה). האנרגטיות המרוכזת שבפירות מתאימה גם למצבים של תשישות עצבית קיצונית, למצבים של פחד וייאוש ולשאר מערכות פנימיות תשושות וחלשות.
הטעם המתוק העשיר של החרוב מעניק אלמנט מרגיע ומאחה (בכל הרמות), הגורם לצמיחה וגדילה מחודשת. האופי הטיפולי הייחודי לחרוב מעניק מעין נחמה בשלב הראשון (הודות לטעם המתוק), הרגעה או הבטחה לאופק טוב יותר - ולאחר-מכן מאפשר את ההזנה, הגדילה והצמיחה מחדש.
ברפואת הצמחים, נהוג להשתמש בסירופ המרוכז של הפירות (בישול ממושך של פירות יבשים טחונים) אותו ניתן להוסיף לסירופים, תמציות צמחי מרפא, חליטות וכן למריחה מקומית ישירה, במקרים של אפטות ובקיעת שיניים אצל תינוקות.
פעילות רפואית
מאחה רקמות פגועות;
אנטי דלקתי;
הפחתת חומציות בקיבה;
מאלחש (מרגיע כאבים);
אנטי דיכאוני;
מפחית שיעול (עדין).
שימושים רפואיים
בכל המקרים של רקמות פגועות באופן כרוני בגוף, סביב האזור ישנה עווית וכיווץ מסוימים הגורמים לפגיעה בתהליך הזרימה אל הרקמה והניקוז ממנה - מצב היוצר דלקת ובשלב חמור יותר מביא לנמק.
אנרגיית החרוב אשר תוארה לעיל, יוצרת מעין הזנה ושיקום של הרקמה הפגועה, על-ידי ריכוך והרגעה בשילוב עם אלחוש קל. מבחינה פיזית, הדבר מתבטא בעידוד תהליך הריפוי, אך מבחינה נפשית, אנרגיית החרוב מעוררת הרגשת נינוחות והתרגעות אופיינית עד כדי אופטימיות מסויימת.
אנרגיה זו יעילה לריפוי ברקמות השונות בגוף:
מערכת העיכול: אנרגיית החרוב מתאימה במיוחד למצבים שונים של דלקות וכיבים בקיבה ובוושט. (אך גם במעי הדק). רכיבי הפירות יוצרים סיכוך והגנה מעל הרקמה הפגועה, יחד עם כיווץ קל וויסות ברמת חומציות הקיבה (בשל החומרים הפעילים ובשל הטעם המתוק הטבעי). החרוב יעיל למצבים אלו גם בהיבט של ההרגעה והתמיכה הנפשית האופיינית לחרוב;
יעיל בגרגור לדלקות גרון וחלל הפה. למצבים של דלקות חניכיים ואפטות בחלל הפה. עבודה מהירה יחסית;
מתאים למריחה מקומית (סירופ מרוכז) באזור בקיעת השיניים לילדים, להפגה של כאבים ושיכוך המקום. אחד הצמחים היעילים ביותר למטרה זו;
מערכת השתן: במינונים גבוהים יעיל לדלקות שתן כרוניות, במיוחד כאשר רואים חוסר יכולת של הגוף להתגבר על טראומות. עושה זאת בעקיפין דרך תמיכה כללית במערכת הגוף (בניגוד לפעולה הישירה בקיבה ובמערכת העיכול);
מערכת העצבים: יעיל במגוון מצבים של חוסר ותשישות נפשית, למצבים של דיכאון, פסימיות ומלנכוליה;
מערכת הנשימה: מתאים בשימוש למצבים של שיעול דלקתי/זיהומי. אנרגיית החרוב מרככת ומרגיעה ומתאימה במיוחד במצבים של שיעול כרוני מתמשך.
http://www.mrphbosem.com/products.php?sw=%D7%97%D7%A8%D7%95%D7%91