יום שני, 23 במרץ 2015

על נפלאות ורפואת העלה הירוק - הפירוזיליה . מסיע ומטפל טבעי בסרטן

על תרומתם
התזונתית-בריאותית של העלים הירוקים דובר, ועוד ידובר רבות בכל במה אפשרית, ובצדק. עלים ירוקים עובדים בשירות גופנו ועושים עימו חסד גדול.

כעת מתווספת סיבה נוספת להכביר בעלים ירוקים, ובפטרוזיליה בפרט: מניעת סרטן השד.

לאחרונה פורסמו תוצאותיו של מחקר שנוהל ע"י פרופ' זלק אנדווד, מהמחלקה למחקר ביו-רפואי באוניברסיטת מיסורי בארצות הברית. במסגרת המחקר נתנו החוקרים אפיגנין, מרכיב צמחי המצוי בפטרוזיליה ובירקות נוספים, לחולדות עם נטייה מיוחדת לפתח סרטן שד. 


אצל אותן חולדות שקיבלו את הפיטוכימיקל הנ"ל נצפתה תחלואה נמוכה בצורה משמעותית בסרטן השד וכן הופעת סרטן בגילים הרבה יותר מאוחרים, יחסית למצב שהופיע אצל חולדות שקיבלו את אותו תפריט ללא חומר זה.תודו שלא ידעתם, הפירוזיליה שאתם אוכלים היא פצצת בריאות אמיתית: לפטרוזיליה סגולות ריפוי למחלות לב וכליות, מסייעת לבעיות עיכול ומונעת בעיות גינקולוגיות  

רפואיות

לאורך ההיסטוריה שימשה הפטרוזיליה לטיפול במגוון בעיות רפואיות כגון: הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה ומחלות כליה. כיום חושף המחקר המדעי את הערכים התזונתיים הגבוהים שלה ואת חשיבותה הרבה במסגרת תזונה מונעת מחלות.

מניעת לחץ דם

הפטרוזיליה עשירה במינרל אשלגן. האשלגן תורם להפחתת הסיכון ליתר-לחץ-דם, על ידי כך שהוא מגביר את הפרשת הנתרן-הכלורי בשתן. כמו כן, אשלגן עשוי למנוע ספיגה-מחדש של נתרן בכליות ובכך להקטין את נפח הנוזל החוץ תאי והפלזמה. 

השפעה זו נחשבת להיבט חשוב של פעולתו נוגדת לחץ הדם הגבוה של האשלגן. האשלגן מסייע גם בשמירה על חוזק העצם. 100 גר' פטרוזיליה יספקו 554 מ"ג אשלגן. קצובת האשלגן גבוהה מאד ועומדת על 4700 מ"ג ליום למבוגרים ועל 3800 מ"ג ליום, לילדים בגילאי 8-4. 

פצצת ויטמין C 

מעניין לציין שהפטרוזיליה היא אחד הירקות העשירים ביותר בוויטמין C . מספיקה כמות של 100גר' פטרוזיליה טרייה יספקו 133 מ"ג ויטמין C - פי 1.5 לערך מהקצובה היומית המומלצת – עוד סיבה טובה לשלב פטרוזיליה טרייה בסלט הירקות היומי. 

ויטמין C הוא נוגד חמצון יעיל המגן על מרכיבי התאים, כמו חלבונים, שומנים ו-DNA, מנזקים הנגרמים על-ידי רדיקלים חופשיים מחמצנים. ויטמין C מסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי-דם, שבץ מוחי, סרטן וכנראה גם קטראקט וסיבוכי הסוכרת והוא תורם לשיפור ספיגת הברזל במעי. 

כוח לעצם 

הפטרוזיליה היא המקור העשיר ביותר 
c לוויטמין 
 בפחות ב 10 גר' פטרוזיליה
, ניתן לספק את מלוא קצובת ויטמין K היומית המומלצת. מעבר לתפקידו בתהליך קרישת הדם, ויטמיןK חשוב לבריאות העצם. 

הוא משנה את מבנה החלבון אוסטיאוקלצין, שהוא אחד מחלבוני העצם, ובכך משפיע על יכולתו של האוסטיאוקלצין לחדור לעצם ולמלא את תפקידו במינרליזציה שלה. 


רמה גבוהה בדם של אוסטיאוקלצין שלא עבר שינוי, מעידה על מחסור בוויטמין K וקשורה לסיכון מוגבר לשברים. גם האשלגן, המגנזיום ונוגדי החמצון שהפטרוזיליה עשירה בהם תורמים לבריאות העצם ולחוזקה. 
  

בריאות העין

הפטרוזיליה עשירה בנוגדי החמצון לוטאין, זיאקסנטין ואחרים, המקנים לה כושר הגנה גבוה מפני תהליכי חמצון. 

מחקרים מצביעים על כך שלוטאין וזיאקסנטין יכולים להגן על העין מפני נזקי חמצון מושרי-אור, ובכך לסייע בהפחתת הסיכון לפגיעה ברשתית ובעדשות, העלולה להוביל למחלות עיניים תלויות גיל כמו ניוון מאקולרי תלוי-גיל (AMD) וקטראקט. 
   
מומלץ לצרוך ירקות עליים ירוקים באופן יומיומי, כחלק מתזונה בריאה הכוללת ירקות ב 5 צבעים: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול. 

ערכים תזונתיים של הפטרוזיליה

ערכים תזונתיים - פטרוזיליה (100 גר')

100 גר'

% מהמנה המומלצת *ספל (כ-60 גר')
% מהמנה המומלצת
*
אנרגיה (קק"ל)3622
שומן (גר')0.80.5
חלבון (גר')31.8
סך פחמימות (גר')6.33.8
מתוכן סיבים תזונתיים (גר')3.311%27%
נתרן (מ"ג)5634
אשלגן (מ"ג)55412%3327%
ברזל (מ"ג) **
6.2
34% ***3.7
20%
***
אבץ (מ"ג)1.111%0.66%
מגנזיום (מ"ג)5014%308%
ויטמין B1
(מ"ג)
0.099%0.055%
ויטמין B2
(מ"ג)
0.1
8%0.065%
ויטמין B3
(מ"ג)
1.3
9%0.85%
ויטמין  B6
(מ"ג)
0.09
7%0.053%
פולאט (חומצה פולית)
מק"ג
15238%9123%
בטא קרוטן (שווי רטינול- ויטמין A)

מק"ג
421

53%25332%
ויטמין C (מ"ג)
133
166%80100%
ויטמין K (מק"ג)16401562%984937%
ויטמין E (מ"ג)
0.75

5%0.453%

     
*קצובה ממוצעת מומלצת למבוגר.

**יש לקחת בחשבון כי שעור ספיגת הברזל מעלים ירוקים אינו גבוה (כשליש מזו של ברזל שמקורו בבשר). 
יחד עם זאת במצבים של מחסור בברזל, שעור הספיגה מכל מקורות הברזל עולה משמעותית.


***לנשים בגיל הפריון.

הפטרוזיליה, שקיימת כבר מעל ל-2000 שנה, שימשה כתרופה הרבה לפני ששימשה כתוסף למזון. היוונים הקדמונים יחסו לה יכולות בתחום הבריאות וכמחזקת ספורטאים. ברומאאף ייחסו לפטרוזיליה השפעת קסם נגד שכרות.


פטרוזיליה - רפואה עממית

צמח הפטרוזיליה נחשב לאחד מצמחי המרפא החשובים ביותר בגרמניה. 
העלים והשורש משמשים לשטיפת מערכות במחלות של מערכת השתן התחתונה וגם לשטיפה של אבנים בכליות בתמיסה מימית. 
בארה"ב משמשת הפטרוזיליה כמרכיב משתן ומפיג גאזים בתוספי מזון.
הפרופיל התזונתי של הפטרוזיליה מורכב ממגוון רחב של ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים ושמנים חיוניים וברמת צפיפות (כלומר, רמת השפעה רלוונטית) טובה עד מצוינת.

ב-30 גרם של פטרוזיליה, המכילים כ-10 קלוריות, מתחבאים:
רמה מצוינת (מעל 75% מהדרישה היומית) של ויטמינים C ו-A וחומצה פולית

·רמה טובה מאוד (מעל 50% מהדרישה היומית) של ברזל
·רמה טובה (מעל 25% מהדרישה היומית) של אשלגן, סידן, סיבים תזונתיים, מגנזיום, ויטמין E ומנגן.
·בכוס פטרוזיליה, על-פי נתוני משרד החקלאות האמריקני (USDA) יש יותר בטא קרוטן (ויטמין A) מאשר בגזר גדול, פי שניים ויטמין C מאשר בתפוז, יותר סידן מאשר בכוס חלב ופי עשרים ברזל מאשר במנת אכילה של כבד
בצרפת משתמשים שימוש חיצוני בפטרוזיליה על עור יבש וסדוק ועל עקיצות חרקים ובשימוש פנימי לטיפול בכאבי מחזור חודשי.
ברפואה ההודית משמש שורש הפטרוזיליה לאותם שימושים כמו שורש הסלרי כמפיג גאזים ממערכת העיכול, משתן, ממריץ זרימת דם ווסתי ומכייח. 
בנוסף משמשת הפטרוזיליה לטיפול בשיעול הנובע מברוניכי וכטיפול בעצמות ופרקים כואבים.
כמו כן משמשת הפטרוזיליה להפגת ריחות פה לא נעימים באמצעות לעיסת עלי הצמח. במיוחד מומלצת לאחר אכילת מאכלים בעלי ריח חזק כמו שום לדוגמא.
הורדת הסתברות למחלות לב מאחר ומורידה את לחץ דם.

מנקה את כלי דם ומקלה על נפיחות של ורידים.
מכילה מרכיבים רבים נוגדי חמצון ויטמינים A,C,E, חומצה פולית ובעיקר myristicin הנלחמים ברדיקלים חופשיים בגוף.

בעלת יכולת לנטרל חמצון הנובע מעישון סיגריות ומזון מעושן בגריל. דרך כך מקטינה את ההסתברות למחלות הסרטן ובעיקר סרטן הריאות. מרכיבים אחרים כמו luteolin תומכים בהרחבת קיבולת האנטי אוקסידאנטים בדם. 
מגבירה את פעילות העיכול ותורמת להקלה בבעיות גסטרונומיות.
מונעת היווצרות אבנים בכליות ומשתנת.

טובה לריפוי מחלות של צינור הנשימה. לעיסת פטרוזיליה מסלקת ריחות רעים מהפה והנשימה.
מקלה על אינפקציות הנובעות מוסת. תורמת ללידת תינוקות בריאים ובעת הצורך מעוררת את פעילות הרחם ומזרזת לידה.
מורידה את הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית הנובעת מתהליך הזדקנות.
טובה נגד דלקות אוזניים ובטיפול לליקויי שמיעה.
מעבר לסגולותיה הרפואיות, אלו היתרונות הבריאותיים של הוויטמינים והמינרלים בפטרוזיליה:

1.ויטמין A (בטא קרוטן): התורם לשיפור ראיית לילה ועור בריא.

2.קומפלקס ויטמין B: שימוש חמצן וחומצות אמינו ושיקום תאי הגוף ושחרור אנרגיה מהתאים
3.ויטמין C: לתחזוקת המערכת החיסונית.
4.ויטמין E: להגנה על התאים מפני התבלות הבאה עם הגיל.
5.ויטמין K: לוויסות סמיכות הדם וניקוי וסינתזה של חלבון הכבד.
6.ברזל: ליצור המוגלובין הנדרש לאנרגיה.
7.מנגן: עוזר לספיגת ויטמין C, מייצר את הורמוני המין.
8.אשלגן: נדרש לגדילה, בניית שרירים ומערכת העצבים.
9.אבץ: מחזק את המערכת החיסונית ומונע אקנה.
10.סידן: לחיזוק העצמות, השיניים והשיער.
11.סיבים וכלורופיל: מטהרים, מונעים זיהום בקטריאלי ומגבירים את המערכת החיסונית.
ללא ספק, עשב התיבול הירוק והפשוט הזה בהחלט ראוי לתואר של מולטי ויטמין-מינרל המתגבר את המערכת החיסונית.

כל הסגולות, ואפילו הטעם, אינם מתייחסים לפטרוזיליה המיובשת המוצעת במדפי התבלינים.

פטרוזיליה איכותית יש לקנות כטרייה, עם עלים ירוקים ללא סימני יובש ודהיית הצבע. יש לשטוף ולייבש ואת פעולת הקיצוץ יש לעשות סמוך לזמן האכילה על מנת למנוע "בריחת ויטמינים". אם משלבים את הפטרוזיליה בבישול, יש להוסיפה לקראת סופו כדי לשמר את מרבית הטעם והאיכות תזונתית.

וקצת הסתייגות: העלים והשורש נחשבים לבטוחים ואין הגבלה בצריכתם ללא חשש מהרעלה. החלק הבעייתי היחיד הינם הגרעינים המכילים חלק מהשמנים החיוניים ויש ליטול מהם באופן מדוד. הפטרוזיליה גם אינה מומלצת לנשים בהריון מחשש לזירוז לידה וגם לא למיניקות מחשש ליבוש החלב.

מעכשיו - אוכלים את הקישוט

הפטרוזיליה לרוב לא מוערכת כראוי: מחקרים לאחרונה קבעו כי פטרוזיליה, נמנית בין שלושת צמחי המרפא הטובים ביותר (לצד השום והסרפד).ולמרות כל זאת, מעטים אוכלים את הפטרוזיליה בפני עצמה, ואלו שכבר עושים זאת, משתמשים בפטרוזיליה לרענון הפה בעיקר לאחר אכילת ארוחה כבדה או שום.

לכן, בפעם הבאה שתופיע הפטרוזיליה בצלחתכם, כקישוט למאכל הגורמה או כמצע לנתח הבשר, זכרו את סגולותיה ואל תוותרו על תוספת של בריאות לגופכם.

פטרוזיליה - ההרכב הכימי

פטרוזיליה מכילה שתי קבוצות של מרכיבים מיוחדים המעניקים לה את סגולותיה הרפואיות.
על קבוצה אחת נמנים מרכיבי השמן האתרי כמיריסטין myristicin, אפיול apiole, בתא פאלאנדראן beta-phellandrene, לימונן limonene, אוג'נול eugenol, ואלפה טויון alpha-thujene. 
הקבוצה השניה מכילה את הפלבנואידים הכוללים את החומרים apiin, apigenin, crisoeriol, and luteolin
כל חלקי הצמח – העלים והשורש הם בעלי מאפייני ריח דומים. השמן האתרי המצוי בעלים ובשורשים הוא בעל מרכיבים דומים מאד. 
השמן האתרי בפטרוזיליה מסולסלת בדרך כלל עשיר במריצסטין אך זן זה מכיל בסה"כ כמות נמוכה יותר של שמן אתרי.
בפרי בזן הפטרוזיליה המסולסלת ובזן המיועד לקטיפת השורש המרכיב הדומיננטי הוא מריצסטין(60% - 80%).
בזן בעל העלה החלק המרכיב הדומיננטי בפרי הוא אפיול (70%). 
פטרוזיליה ופיטופוטוסנטטיביות 
פטרוזיליה מכילה גם כמויות קטנות של פורנוקומרינים הכוללים את המרכיבים bergapten ו isoimperatorin 
פורנוקומרינים הינם חומרים הגורמים לפיטופוטוסנסטיביות, כלומר לרגישות גבוהה יותר לקרינת השמש.
פטרוזיליה מכילה נוגדי חימצון 
פטרוזיליה מהווה מקור עשיר לחומרים נוגדי חימצון הפלבנואידים בפטרוזיליה בעיקר לוטאולין luteolin הינם נוגדי חמצון ומונעים נזקי חומרים מחמצנים בגופנו.
פטרוזיליה עשירה בויטמינים 
פטרוזיליה עשירה מאד בויטמין C ופרו ויטמין A (בטא קרוטן).
פטרוזיליה היא מקור טוב לחומצה פולית הנמנת על קבוצת הויטמינים B.
בפטרוזיליה קיים ויטמין חדש 
מרכיב המכונה pyrroloquinoline quinone מצוי בפטרוזיליה בכמות גבוהה. 
מרכיב זה הינו ויטמין חדש. הוא הוכרז בעיתון Nature כויטמין במאי 2003 זאת לאחר שמשנת 1948 לא גילו שום ויטמין נוסף. 
מרכיב זה התגלה כבר ב 1979 אך כמו שנאמר רק ב2003 הוכרז החומר כויטמין. 
ויטמין זה קשור בגופנו למספר מערכות: לתגובת מערכת החיסון, מערכת הרבייה, בריאות העור, ופירוק חומצות אמינו. 
הגדרה כללית לויטמין היא: ויטמין הוא מרכיב המצוי במזון נחוץ לגוף בכמויות מזעריות אך בלעדיו לא ניתן לשרוד. 
ויטמין זה נמנה על קבוצת הויטמנים מסוג B.
מקורות טובים נוספים לויטמין זה הם תפוחי אדמה, קיווי פאפיה ותה ירוק.

פטרוזיליה - בעיניים מדעיות

ה British herbal compendium אישר את השימוש הפנימי בפטרוזיליה למצבים ראומטיים, לבעיות של גאזי במערכת העיכול, לכאבים ובעיות במתן שתן.
נראה שתכונתו המשתנת של צמח הפטרוזיליה היא תוצר של מרכיבי השמן האתרי מרציסטין ואפיול. 
פטרוזיליה וסרטן 
מרכיב בשמן האתרי של הפטרוזיליה מפעיל בגוף מנגנון יעיל נגד חומרים מסרטנים.
השמן האתרי ובמיוחד המיריציסטין myristicin הוכח כמונע התפתחות גידולים סרטניים בחיות מעבדה במיוחד בטיפול בסרטן הריאות.
נראה כי מריציסטין-מרכיב בשמן האתרי מפעיל את קבוצת החומרים המכונה גלוטטיון אס טרנספרז Glutathione S-transferase
זוהי משפחה של אינזמים המשנים באמצעות גלוטטיון הרכב של חומרים שונים בניהם כאלו המזיקים לגופנו (כמו חומרים מסרטנים) והופכים אותם ללא רעילים.
הנחיות לשימוש בפטרוזיליה לפי הקומישן E 
המונוגרף של הפטרוזיליה שהוצא על ידי הקומישין E שהינה הוועידה המחמירה ביותר לגבי מתן אישור לשימוש בצמחים על פי מידע מדעי, מומלץ להשתמש בפטרוזיליה רק כצמח משתן, ולטיפול ומניעה בבעיות בדרכי השתן ובאבנים במערכת השתן.
על פי ד"ר מינה פארן בספרה רפואת הצמחים, פטרוזיליה מסולסלת מומלצת ליתר לחץ דם.

פטרוזיליה - מידע נוסף

בטיחות 
פטרוזיליה מכילה כמות גבוהה של אוקסילים. חומר זה כאש מצוי בכמות גבוהה בנוזלי הגוף יכול לעבר התגבשות ולגרום לבעיות בריאותיות. 
לכן לאנשים עם אבנים בכליה או בכיס המרה מומלץ להמנע מאכילה מוגברת של פטרוזיליה. 
אוקסליטים גם מונעים ספיגה של סידן. אך מכיון שמזונות המכילים אותם מכילים גם כמות גבוהה של סידן אם נלעס אותם באופן מלא לא נצא בגרעון של סידן מארוחה כזו. 
המלצות 
לא מומלץ להשתמש בפטרוזיליה לצרכים רפואיים במצבים הבאים, נשים בהריון ואנשים הסובלים ממצבים דלקתיים בכליות.
שטיפות לא מומלצות במקרים של בצקת הנגרמת עקב פגם בתפקוד הלב או הכליות.
דווחו מקרים של תגובות אלרגיות של העור או הממברנה המוקוזית בצריכה גבוהה של פטרוזיליה.
לא ידוע על אינטראקציה כלשהיא עם תרופות אחרות.
בארה"ב בין 6 ל-10 מיליוני נשים מקבלות טיפולים הורמונאליים שונים, שחלקם כוללים הורמונים סינתטיים. מנתונים אלו אין זה מפתיע שנשים הרבה יתר חשופות לתחלואה בסרטן השד. 


המידע לגבי אפיניגין אינו חדש לחלוטין. לפני לא מעט שנים חוקר בשם ד"ר היידר גילה שאפיגנין, שמצוי בעיקר בפטרוזיליה וסלרי, אבל גם בתפוחי עץ, תפוזים, אגוזים ובמספר צמחים נוספים בולם יצירת כלי דם חדשים שמיועדים להזנת הגידול הסרטני וגרורותיו. באופן זה האפיניגין מאט ובמקרים לא מעטים גם בולם כליל התפתחות של סרטן שד.

המסקנה משני המחקרים הללו ברורה: אין ספק שכדאי לצרוך באופן קבוע מזונות העשירים באפיניגין, ופטרוזיליה בפרט.

רעיונות לשילוב פטרוזילה בתפריט:


אם אתם שותים שיק ירוק– הוסיפו חופן נדיב של פטרוזיליה מדי בוקר


מרק ישמח לתוספת ירוקה שכזאת. כדאי להוסיף את הפטרוזילה בשלב האחרון של בישול המרק או עם ההגשה.
פטרוזיליה וסלרי: מכילים חומר שנקרא אפיגנין - מעכב חזק של יצירת כלי הדם הדרושים לגידולים.


אפשר להכין ממרח פטרוזיליה. איך? טוחנים (או קוצצים דק), מוסיפים שום כתוש, מעט שמן זית ומלח ופלפל. אפשר להוסיף גם אגוזי מלך או קאשיו טחונים. מאחסנים בצנצנת זכוכית ומוסיפים עוד מעט שמן להארכת ימי המדף. טוב לבערך שבוע.
להזמנת תמצית אם פיטרוזיליה:04-9952122
http://www.mrphbosem.com/

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה